Barion Pixel
díszpárna francia grafikával transzferálva
Magam varrtam és díszítettem transzfer technikával ezt a francia stílusú díszpárnát. Hogyan? Erről szól ez a cikk.

Varrás és transzferálás egyszerre? Nem lesz ez sok?

Dehogynem… Vagy 3 óra hosszabb bíbelődtem ezzel a klassz kis párnával, de úgy érzem, megérte 🙂 Először nézzük a francia grafika transzferálását textilre, majd utána a párna összevarrását.

Transzferálás textilre | Transzfer technika textilre

Elsőként ki kell választani egy francia stílusú grafikát, amit a textilre szeretnénk átvinni. Ezen a Pinterest táblámon összegyűjtöttem párat, válogass nyugodtan belőlük. Ha megvan a grafika, nagyon fontos, hogy tükrözve kell kinyomtatnunk.

chocolat-Cacao-Printable-graphicsfairysm
Tükrözés nélkül
Tükrözve
Tükrözve

Néhány helyen, ahol le lehet tölteni, már eleve tükrözik és így tudod letölteni, de ami nincs tükrözve, azt egy képszerkesztő programban Neked kell tükrözni és úgy kerüljön nyomtatásra. Ez azért fontos, mert ha nem tükrözöd, akkor a textilre átvitt nyomat lesz a “rendes” nyomat tükörképe és az nagyon szerencsétlenül mutatna. A nyomatot zsírpapírra, vagy sütőpapírra nyomtassuk ki, tintasugaras nyomtatóval. Én Tesco- s sütőpapírt használtam, A4- es méretű darabot vágtam belőle.

Ügyeskedjünk a nyomtatóba helyezésnél, mert ez a papír pöndörödik mindenfelé és bizony vagy 3-4x kellett megismételnem, mire végre nem gyűrte be a papírt és normálisan sikerült kinyomtatni.
Ügyeskedjünk a nyomtatóba helyezésnél, mert ez a papír pöndörödik mindenfelé és bizony vagy 3-4x kellett megismételnem, mire végre nem gyűrte be a papírt és normálisan sikerült kinyomtatni.

Ha megvan a nyomat, ne várjunk egy percet se, azonnal terítsük rá a nyomtatott felével a textilre és egyik kezünkkel rögzítsük, fogjuk oda az egyik szélén. Másik kezünkbe pedig ragadjunk egy bankkártyát és ennek segítségével, erőteljes mozdulatokkal simítgassuk a papírt a textilhez. Jól nyomjuk oda a kártya élét és sokszor ismételjük meg a mozdulatokat. Ettől függ ugyanis, hogy mennyire sikerül átvinni a festéket a textilre, legyünk tehát jó alaposak. Én kb. 1 percig simítottam.

Erőteljesen simítsuk a papírt a textilen, egy bankkártya élének segítségével.
Erőteljesen simítsuk a papírt a textilen, egy bankkártya élének segítségével.
Ha jó alaposan dolgoztunk, a festék a sütőpapírról a textilre szépen átsimul.
Ha jó alaposan dolgoztunk, a festék a sütőpapírról a textilre szépen átsimul.

DSC_0035-med-logo

Talán mondanom sem kell, hogy ez a nyomat csak “mutiba” készül, egy mosást sem élne túl, így óvjuk pl. a maszatos gyermek mancsoktól 🙂

Díszpárna varrása

Hozzávalók: natúr színű vászon, vagy vásznak, díszes gombok és csipkeszalagok
Hozzávalók: natúr színű vászon, vagy vásznak, díszes gombok és csipkeszalagok

Egy 40 x 40cm- es díszpárnát varrtam. A párna bélést a JYSK- ben vettem 499,-Ft- ért, pont ekkora méretű.

A díszpárna hátulja egy 40 x 40cm- es textil darab lesz, egyben kiszabva, minden oldalán 1-1 cm ráhagyással.

A díszpárna elejét az alábbi rajz szerinti méretekben szabjuk ki és ne felejtsünk el 1- 1cm- t ráhagyni itt is a varrásoknál.

párna-eleje

A négy darab egymás mellett felrajzolva a textilre, kivágáshoz.
Az eleje négy darabja egymás mellett felrajzolva a textilre, kivágáshoz.

Így ráhagyásokkal együtt összesen egy 32 x 24cm- es (ez a közepe, lehet akár másféle vászonból is),  2x (42 x 11cm- es) és 2x (7 x 24cm- es) darabot kapunk. Ugyebár a 32 x 24cm- es közepe darabra készítettem el én a transzferált grafikát. Varrjuk össze a darabokat értelemszerűen. Én a két vízszintes varrásba tettem csipkeszalagokat is.

DSC_0041-med-logo

Jó sokat el lehet vacakolni a részletekkel, én még egy csipkéből készített “virágot” is applikáltam végül a párnára. De érdemes a részletekben “elveszni”, mert az adja a különlegességét. Azt hiszem, megérte a sok munkát, nézd csak:

Francia stílusú díszpárna
Francia stílusú díszpárna

DSC_0077-med-logoDSC_0042-med-logo

  1. Szia Barbi! Én a transzferálást a Pinteresten ugy találtam, h A4-lapra nyomtatod és 100%-os narancs ill. levendula illó olajba mártott fültisztítóval törlöd át a képet amit természetesen a képpel lefelé fordítva az anyaghoz rögzítettem (és az egészet egy bútorlapra ragasztottam cerluxal) . Amikor az egész képet át itta az olaj egy evőkanál segítségével erős-határozott és sok-sok mozdulattal át dörzsöltem az anyagra. Óvatosan le vettem az anyagról és zsírpapiron keresztül átvasaltam. (állitólag 30 fokon moshato is) . Üdv Zsu

    1. Köszi a tippet Zsuzsanna, ki lehet próbálni így is. Sőt, már ún. transzfer gél is van forgalomban, amivel még egyszerűbb a motívumot átvinni textilre, fára, stb… Már megvettem, de még nem próbáltam, majd kipróbálom úgy is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Töltsd le most!