Barion Pixel
Kapolcs és környékének lehetőségei

Mutatjuk, milyen élmények
várnak a környékünkön

irány a királykő

Gyerekekkel is könnyű, kb. 2 órás egyéni túrát ajánlunk a “kapolcsi bazaltorgonákhoz”, azaz a Királykőre, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a falura és a környező vulkánokra: a Bondoróra és a Kab-hegyre. Töltsd le a részletes túra leírást és már indulhattok is!

LÁTNIVALÓK

Kapolcs a Káli- medence kapujában, a Művészetek-, és Malmok Völgyében fekszik. A falut körülölelő erdőség számos túraútvonallal, forrásokkal és barlangokkal csábít kirándulásra. De nem csak a túrázás kedvelőit kényezteti a környék, hanem a művészetek és a kultúra rajongóit is éppúgy, mint a piacok és vásárok kedvelőit.

Barlangok, források
és túraútvonalak

Irány fel a Királykő kilátóponthoz, ahonnan az egész Völgyre csodás kilátás nyílik. Gyerünk, bújjunk be a Pokol- lik barlangba, vagy haladjunk végig a Malmok Völgye projekt telefonos applikációjával a környék természeti látnivalóin és csodáljuk meg a hajdani malmokat.

Bővebb információk:
Régiségek, antik holmik, bolhapiacok és termelői portékák

Piacok

A környék nem csak vasárnaponként bővelkedik piacokban. A Tihanyi Piac Placcon rendhagyó módon, szombatonként kínálják portékáikat a kistermelők. Vasárnaponként a legnépszerűbb úticél a káptalantóti Liliomkert piac, ahol régiségek és helyi termelők árucikkei is kaphatók. Izgalmas vasárnapi program lehet még a veszprémi Bolhapiac, vagy “lomis piac”, ahol olykor “fillérekért” bukkanhatunk kincsekre. S ha még mindig nem volt elég a “kincsekből”, akkor a Devecseri “lomisoknál” újabb kincsekre vadászhatunk.

“Vasárnap a korai reggeli és kijelentkezés után egyenesen a káptalantóti piacra mentünk. Imádtam! A kincsek nem csak díszítik majd az otthonunkat, de örök emlékek maradnak a Nálatok töltött napokról :)”

Csónakázz a város utcái alatt

Ereszkedjünk le a föld alá, és csónakázzunk Tapolca utcái alatt, a Tapolcai Tavas barlangban! A karsztvíz által a mészkőből hosszú idők alatt kivájt barlangrendszerben csónakra szállhatunk, és a tavas barlang kristálytiszta víztükrén evezhetünk.

Látogatóközpont kiállító termeiben megismerhetjük a karsztvidékek és a barlangok csodálatos világát, a térhatású fotókat, 3D-s vetítéseket szemlélve pedig föld alatti felfedező útra indulhatunk.

Vártúrák

Igen szerencsésnek mondhatja magát az, aki a Balaton-felvidéken Kapolcsra látogat. Nyakába veheti a „vármegyét”, visszautazhat a lovagok korába, betekinthet a középkori mindennapokba, Kinizsi Pál „vendége lehet”, vagy éppen az első királyi pár egyháztörténeti „udvarába”  tehet látogatást.  Ha Nyugatnak vesszük az irányt, egymás után magasodik fölénk Szigliget, majd Sümeg vára. Veszprém felé indulva Nagyvázsony vára bukkan elő,  majd a megyeszékhely sziklás dombján szemünk elé tárul az igen reprezentatív várnegyed. A Balaton-felvidéken járva a vártúrák remek programok kicsiknek-nagyoknak, pároknak, családoknak, baráti társaságoknak.Szálláshelyünk 35km-es körzetében 4 izgalmas vár is kínálja látnivalóit. 

Nagyvázsony
Kinizsi vár

12km- re Kapolcstól

Szigliget
Szigligeti vár

27km- re Kapolcstól

Veszprém
Veszprémi vár

33km- re Kapolcstól

Sümeg
Sümegi vár

35km- re Kapolcstól

Fesztiválok

Kapolcs, az egyébként csöndes kis völgy- falu évente néhány alkalommal nyüzsgő fesztiválvárossá avanzsál.

Több országos hírű fesztivált is rendeznek Kapolcson:

  • Művészetek Völgye Fesztivál (2023. július 21- 30-ig)
  • Kapolcska Családi Fesztivál (2023.06.25 – 07.02-ig.)
Összegyűjtöttük a környező programokat, látnivalókat

Helyek, amiket látnod kell...

Elhagyatott templomromok, kápolnák és kegyhelyek

Állati kalandok a környéken

Fotózz a tanúhegyekről – szédületes kilátás

Borospincék a Szent György hegyen

Tihanyi Levendula Fesztivál

Vártúrák a Balaton-felvidéken

Falumalom Múzem – Kapolcs

Petendi Pálinkaház

Kinizsi Vár – Nagyvázsony

Postamúzeum – Nagyvázsony

Várpanoráma Vendégház – Nagyvázsony

Csurgó Malom Pálinkaház – Nagyvázsony

Első Magyar Látványtár – Tapolca-Diszel

Tapolcai-tavasbarlang

Malom-tó – Tapolca

Szent Antal Bormúzeum – Tapolca

Csigó Malom – Stílus Galéria – Gyulakeszi

Levendula Porta – Kékkút

Dörgicsei Levendula Major

Devecseri Lomis Piac

Veszprémi Bolhapiac

Veszprémi Vár

Veszprémi Állatkert

Szigligeti Vár

Sümegi Vár

Tihanyi Piac Placc

Balatonfenyvesi Kisvasút

Petendi Langalló – Vigántpetend

Liliomkert Piac Káptalantóti

Kapolcs

Kapolcs faluséta

Fedezd fel, amit Kapolcs számodra is tartogat! Szívből ajánljuk ezt az izgalmas, egyénileg teljesíthető sétát, olyan izgalmas kapolcsi helyszíneket bejárva, mint pl. az iskolamúzeum, a falumalom, vagy a kovácsműhely.

Töltsd le most!