Barion Pixel

Kapolcsról nem kell sokat utaznunk ahhoz, hogy egy nyugodt és kalandos helyet találjunk, hiszen egy Balaton környéki természetjárás alkalmával számtalan középkori templomrommal, kálváriával, kápolnával, szakrális helyekkel és egyéb érdekességekkel is találkozhatunk. Egy kellemes kirándulás közben a régmúlt emlékeit is könnyedén felidézhetjük a történelmi falak, a múltidéző örökségek a gyönyörű panoráma által.

Örömhírvétel-kápolna

Szintén a Szent György-hegyen található, még ma is működő kis ortodox kápolna, melyet a helyi lakosok számára már jól ismert Márton atya épített, aki még ma is remetelakájban él a kápolna mellett az erdő közepén. A szerzetes debreceni származású, kőfaragó, kőszobrász, így gyakorlatilag saját maga újította fel a korábbi présházat, és építette fel a kápolnát. A kápolna belső freskója is gyönyörű, azonban oda csak Márton atya engedélyével lehet bejutni. 

Megközelítése:

Kisapáti felőli oldalon, a sárga csíkkal jelölt túraútvonal mentén, egy nagy tisztáshoz érve található. (21 km-re Kapolcstól)

Ify-kápolna

A Szent György-hegyen kirándulva számtalan szakrális épület jöhet velünk szembe. Az egyik legfigyelemfelkeltőbb és legérdekesebb mind közül a már omladozó Ify-kápolna, más néven Emmaus. A kápolna területének vaskapuján olvasható Ify Lajos plébános története röviden összefoglalva. A plébános önerőből építette fel a kápolnát, a birtokot, és a körülötte lévő épületeket, amelyek funkciójuknak megfelelően feliratot kaptak. Sajnos a kápolna és az épületek állapota Ify Lajos plébános halála óta jelentősen leromlott.

Megközelítése:

Hegymagas község irányából a legegyszerűbb megközelíteni, a Lengyel-kápolnától induló út vezet a szőlőbirtok és az erdő között található területre. (22 km-re Kapolcstól)

Szent András-templomrom 

A Balaton-felvidék egyik csodájának számít a Taliándörögd határában, a szántóföldek között megbúvó Szent András-templomrom. Ugyanezen a helyszínen, az Árpád-korban is állt már egy templom, melynek nyomai még mindig láthatók. Az erre épült egy román stílusú, egyhajós templomot a Dörögdi-család építtette, melynek közel 20 méter magas keleti szentélyfala és a szentély ívbordái máig megmaradtak. 

Megközelítés:

Taliándörögd északi részéről, a Petőfi utcából nyíló murvás úton kb. 100 méterre található. (5 km-re Kapolcstól)

Hertelendy kastélyrom 

Szőc településen, a Dabosi templomromtól nem messze találhatók az erdőben a Hertelendy vadászkastély romjai. A kastélyt Békássy István, vas megyei főispán építtette. Az épületet feltehetően a II. világháború alatt, után hagyták el. A kastély falai sok helyen két emelet magasan állnak, a beomlott pince egy része is kivehető, a tetőszerkezet teljesen elpusztult. A belső tereket visszahódította a természet, az egykori termekben sűrűn burjánzik az erdei aljnövényzet.

Megközelítés:

A Dabosi templomromtól továbbhaladva tábla jelzi a Hertelendy forrást, ahol az út elkanyarodik balra. Néhány méter múlva a bal oldalon a fák között találhatjuk a romot. (10 km-re Kapolcstól)

Vöröstó-kálvária

Az út felől a domboldal felé indulva a kápolnához vezető út két szélét 7-7 szimmetrikusan felállított stáció szegélyezi, melyeket cikkcakkban érdemes végigjárni. Középen egy nyolcszögletes alapú, kupolás kápolna kap helyet. A fehér színű állomások, gyönyörű képekkel, a szemet gyönyörködtető táj egy olyan élményt nyújt a látogatók számára, hogy erre a helyre időnként vissza-vissza kell térniük. 

Megközelítése:

Vöröstó település keleti határában emelkedő dombon található. (12 km-re Kapolcstól)

Alsódörgicsei templomrom

Bárhol is vagyunk Dörgicsén belül, nagy a valószínűsége annak, hogy bármerre is indulunk egy szemet gyönyörködtető templomromhoz fogunk érkezni. Az Árpád korból származó alsódörgicsei rom, a felsődörgicsei rom, valamint a kisdörgicsei rom egészen máig megtalálhatók a faluban. Az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom tornyai az összes többi közül a legkiemelkedőbbek. Magát a romot egy festői környezetben lévő domboldalban találhatjuk, ahonnan remek kilátás nyílik a Balatonra. 

Megközelítése:

Dörgicse település Gernyei utcájában lévő kis tisztásról könnyedén megközelíthető. (21 km-re Kapolcstól)

Töltsd le most!