Barion Pixel

A Balaton-felvidék legszebb természeti szépségei a tanúhegyek, melyek az egykori Pannon-tengerben lezajlott vulkáni tevékenység és az azt követő évmilliók alatt bekövetkezett eróziók hatására kialakult hegyeink. A tanúhegyek remek kirándulási lehetőséget és programot nyújthatnak kicsik és nagyok számára egyaránt. Nem mellesleg a fotózás szerelmeseinek is remek lehetőséget és helyszínt nyújtanak az elbűvölő képek készítéséhez.

 

Hegyesd  218 m

 

Parkolási lehetőség: Hegyesd településen, a bányató közelében (10 km-re Kapolcstól).
Követendő jelzések: a településen belül a sárga sáv jelzésen kell elindulnunk Tapolca irányába, majd a sárga “L”, a romhoz vezető jelzést követve juthatunk fel a hegycsúcsra.
Mikor érdemes választani: A hegyre vezető ösvény egy hangulatos kis tölgyerdőn vonul keresztül. Tehát akkor érdemes meglátogatni, egy hangulatos sétára, természet járásra vágyunk.
Kilátás a hegyről: A csúcsról kitűnően látszik a közelben fekvő Hajagos és Haláp.
Gasztrotipp a közelben: Hegyesden nincs étterem, ezért érdemes ellátogatni Tapolcára, a Gabriella Hotel éttermébe, melynek tóra épült terasza szintén csodás látványt nyújt az ide érkezők számára.

 

Csobánc 376 m

 

Parkolási lehetőség: Gyulakeszin, a hegy lábánál található nagy parkolóban (a templomnál, a kertészet felé, a főútról jobbra). (19 km-re Kapolcstól)
Követendő jelzések: a hegy oldalába a zöld színű sáv jelzését követve indulhatunk el, onnan pedig igazán látványos útvonal vezet fel egészen a hegy csúcsáig.
Mikor érdemes választani: Naplementekor, hiszen ilyenkor a lemenő Nap remek kilátásba helyezi a Badacsonyt, a Tóti-hegyet, valamint a Szent György-hegyet.
Kilátás a hegyről: A hegytetőről valódi szemet gyönyörködtető látvány nyílik a tájra. Nem mellesleg tiszta időben még az ausztriai Schneeberg, valamint a pécsi tv-torony is látható. A gyönyörű kilátás mellett érdemes szót ejteni a látványba néha-néha berepülő siklóernyősökről is, ugyanis Csobánc egy igen kedvelt starthely.
Gasztrotipp a közelben: A gyulakeszi Autós Pihenő a helyiek és a kirándulók számára is jelentősen kedvelt helynek számít.

 

Szent György-hegy 413 m

 

Parkolási lehetőség: Kisapátiban, a temetőnél. (20 km-re Kapolcstól)
Követendő jelzések: A Kisapátiból induló zöld sáv jelzést követve kezdhetjük meg a túránkat. Kirándulásunk közben érdemes betérni a már középkor óta itt álló Szent Kereszt felmagasztalása kápolnába is.
Mikor érdemes választani: A Szent György-hegy minden esetben remek választás lehet egy Balaton-felvidéki kiránduláshoz. Azonban nyáron, mikor szinte minden turista a Badacsonyt választja, érdemes inkább egy nyugodtabb kirándulóhelyre ellátogatni.
Kilátás a hegyről: a hegytetőről csodálatosan szép kilátás nyílik Hegyestűre, Csobáncra valamint a Badacsonyra.
Gasztrotipp a közelben: A Lengyel-kápolnától keleti irányba elindulva érdemes megtekinteni az utat szegélyező pincéket. 

 

Gulács 393 m

 

Parkolási lehetőség: Nemesgulács Templomcsapás utcájából érdemes megkezdeni utunkat. (22 km-re Kapolcstól)
Követendő jelzések: A településről kövessük a zöld sáv jelzést egészen egy elágazásig, ahonnan a kék háromszög jelzésen haladjunk egészen a hegytetőig.
Mikor érdemes választani: A Gulács megmászása nagy erőfeszítést igényel, tehát legfőképp fitt állapotban érdemes megkezdeni a túrát.
Kilátás a hegyről: Az erdős hegytető némiképp korlátozza a kilátást, azonban így is kifogástalan élményben lehet részünk.
Gasztrotipp a közelben: Az Istvándy Birtok és Borműhelyben nagyszerű fehérborok közül, és saját szürke marhából készült fogások közül válogathatunk. 

Tóti-hegy 347 m

 

Parkolási lehetőség: Káptalantótiban található termelői piac mellett. (22 km-re Kapolcstól)Ű
Követendő jelzések: A kék háromszög jelzést követve juthatunk el a kilátópontokhoz, továbbá a hegy csúcsára.
Mikor érdemes választani: Vasárnap, miután ellátogattunk a Liliomkert termelői piacra. Ha már itt járunk nem érdemes kihagyni az Örsi-hegy gerince mögött rejlő klastromot sem.ű
Kilátás a hegyről: A Badacsonyra, a Szent György-hegyre, a Csobáncra és nem mellesleg a Balatonra is innen nyílik a legszebb panoráma.
Gasztrotipp a közelben: A Tóti-hegy közelében található a badacsonyörsi Vánkos panzió, melynek földszintjén működő kávézó és sütiző kínálja a környék legjobb kávéját a turisták számára. 

 

Badacsony 437 m

 

Parkolási lehetőség: Badacsonytördemicen, a vasútállomásnál (25 km-re Kapolcstól).
Követendő jelzések: Badacsonytördemicről az Országos Kéktúra visz fel a Rodostó turistaháztól induló 464 lépcsőfokból álló Bujdosók lépcsőjén keresztül a hegytetőre.
Mikor érdemes választani: A legmagasabb tanúhegyünk tavasszal, valamint ősszel nyújtja a legfelemelőbb panorámát.
Kilátás a hegyről: A Ranolder-kereszttel szemben látható Badacsonytomaj, a fonyódi kettős halom és a Balaton tükre csodálatos kilátást kínál a kirándulók számára. A Kisfaludy-kilátónál a látvány csak fokozódik, nem beszélve a Páholykő-kilátóhelyről megcsodálhatjuk a badacsonyörsi-öbölbe is.
Gasztrotipp a közelben: A Ranolder-villához vezető Bogyay Lajos útról érdemes betérni a Laposa Birtok teraszára.

 

 

 

Töltsd le most!