Barion Pixel

Ezt a bonanza konyhai felső szekrénykét valamelyik apróhirdetési oldalon vettem fillérekért. Sokáig a padláson állt, csak nem jött az ihlet, hogy mit is csináljak vele…


elotte-utana

 

DSC_0001-med

Aztán az idei első, valóban tavaszi hétvégén valahogy muszáj volt festenem, olyan jó idő volt kint az udvaron. Mivel nem túl nagy falat, elő is kaptam ezt a kis szekrényként. Eredetileg fehérre akartam festeni. Igen ám, csakhogy már a portalanításnál láttam, hogy az eredeti festése engedi a színét 🙁 Gondoltam, hogy nem lesz ennek jó vége, de azért rákentem egy kis fehér festéket… Ronda barnás- rózsaszínes foltok ütöttek át rajta.

Ronda foltok: átüt az eredeti festék
Ronda foltok: átüt az eredeti festék

Ilyen esetben festés előtt a bútort sellakkal kell átkenni, ami megakadályozza az efféle baleseteket. De nekem sem sellakom, se türelmem nem volt ehhez, ezért hirtelen felindulásból színt váltottam 🙂 Annie Sloan Chalk Paint festékének Antibes Green árnyalata már olyan régóta a polcon állt és várt a sorára, valahogy sosem nyúltam hozzá… Gondoltam egy nagyot: na majd most! 🙂 … és neki is estem a szekrénykének.

DSC_0006-med

Az első réteg – nekem legalábbis – sose takar rendesen. Ezért száradás után még egy réteget kentem rá.

DSC_0007-med

DSC_0010-med

Így nézett ki a teljes két réteg festés után a szekrénykém. Elképesztő, hogy a krétafesték milyen matt, mondhatni semmilyen, amikor még nincsen wax- szal kezelve.

DSC_0011-med

Egy hangyányit koptattam csak meg. 180- as csiszolópapírral finoman átdörzsöltem az egészet, a széleknél, éleknél pedig valamivel jobban rányomtam. Itt- ott 100- as csiszolópapírral is rásegítettem, de tényleg csak finoman. Egy enyhén kopott hatást akartam elérni, nem többet.

DSC_0024-med

És most jön, amit imádok! Amikor az áttetsző wax hatására a festék színe életre kel! Ez gyakorlatilag az utolsó lépés egy bútor felújítása/ újrafestése során, és mégis csak itt látni meg először, hogy valójában milyen is lesz az a bútordarab 🙂 Nézzétek, mennyire más a festék színe áttetsző wax- szal átkenve (balra) és wax nélkül (jobbra):

DSC_0016-med

Napokig gyönyörködtem ebben a színben 🙂 Valahol olvastam, hogy Annie Sloan- t ennek a színnek (Antibes Green) megalkotásakor a provence-i falvak kis házainak zöldre festett spalettái, ajtajai, bútorai inspirálták. Tényleg mesés, na! Sötét wax- szal is bámulatos, de most nem akartam annyira öregbíteni ezt a kis szekrénykét. Amikor készen lett, éreztem, hogy valami még hiányzik…

DSC_0019-med

Igen, a bútorgomb! Egy klassz bútorgomb sokat dobna rajta, gondoltam és egészen Kínáig “mentem” ezért a helyes kis darabért. Na jó, nem mentem, mert az ebay- ről rendeltem, de Kínából küldték valóban. Ültem is tűkön hetekig, mire végre megérkezett 🙂 De érdemes volt várni, mert azóta is előszeretettel gyönyörködöm benne. Ja, és nem mellesleg még így is olcsóbb volt darabja, mint ha idehaza vásároltam volna bármely forgalomban lévő porcelán bútorgombot.

DSC_0025_med

DSC_0002-med

DSC_0003-med

Remélem, Nektek is tetszik. Július 24- től augusztus 2- ig találkozhattok ezzel a kis szekrénykével is a Művészetek Völgye Fesztivál hivatalos együttműködő udvarában, a Provence- i Vintage Bazárban – nálunk, a hazai Provence vendégház udvarán 🙂

Jegyezd fel: Július 24- augusztus 2. Művészetek Völgye, Kapolcs

Kossuth u. 84. Provence- i Vintage Bazár

Újragondolt régiségek kiállítása és vására, vidéki lakberendezés, dekoráció és “csináld magad” antikoló workshopok a hazai Provence vendégház udvarán.

A 25. Művészetek Völgye Fesztiválról minden info a szervező honlapján, itt <<

Vélemény, hozzászólás?

Töltsd le most!