Barion Pixel

Éppen ma 1 éve, hogy a birtokunkba került a kis kapolcsi házikó. Itt nézheted meg a ház akkori képeit. Ez a 180 éves parasztház volt egykor a pici, öreg Tera néni otthona. Testvérével, Lajos bácsival ketten éltek a itt. Lajos bácsi asztalos volt, erről árulkodik néhány antik szerszám és a ház eredeti födémjének, fa szerkezeteinek kimunkáltsága is.

 

Tera néni után örökösei egy ingatlan kereskedőnek adták el a házat. Az ügyletről úgy hírlik, hogy minden míves bútordarabot kirámolt ez a kereskedő a házból és a bútorok után az ingatlant is értékesítette. Emese lett a következő tulaj, akitől én vettem meg ezt a kis birtokot. Emese webdesigner, akárcsak én és ráadásul fotós is, ahogyan én is nagyon szeretem ezt a tevékenységet 🙂 Sok a közös pont bennünk- ez már az első találkozáskor szimpatikus volt. Aztán kiderült, hogy neki is nagy szerelme volt a ház, nagy tervei voltak vele, még építési engedélyt is kért. Sajnos egyéb okok miatt nem tudott nekiállni a felújításnak, de a ház állagának megóvására mindvégig kritikusan ügyelt. A mai napig tartjuk a kapcsolatot és néha eljön meglátogatni az építkezést.

Hogyan terveztem?

Nos, őszintén szólva konkrétan úgy terveztem, hogy ilyenkorra már régen készen leszünk és hogy kb. fele ennyibe fog kerülni 🙂 Na, de most viccet félretéve tényleg sokkal lassabban és drágábban alakult minden, mint számítottam rá. Nem hiába mondják ezt, hogy így van az építkezéseknél… tényleg így van.

Hol tartunk most?

A ház kőműves munkái belülről a héten elkészülnek. Ez azt jelenti, hogy a falak bevakolva, a látszón maradó kőfalak kifugázva, aljzat készen, jöhet a festő és a burkoló. Külső vakolás, fugázás, tereprendezés pedig eztán következik. Ami biztos, hogy elmondhatjuk: sosem álltunk még ilyen közel ahhoz, hogy a végére érjünk 🙂

És mindez képekben:

IMG_0458
Nyílászáróinkat Steierlein András asztalos készítette. A szomszéd faluban, Pulán találtunk rá és jó szívvel ajánlom őt. Weboldala: http://www.fa-nyilaszaro.hu/
Éppen tegnap kerültek beépítésre a nyílászárók. Itt még csak az elején tartottak a szakik, de már látszik, hogy milyen jellegű lesz: rusztikus és színes, akárcsak a provence- i házak nyílászárói és spalettái.
Éppen tegnap kerültek beépítésre a nyílászárók. Itt még csak az elején tartottak a szakik, de már látszik, hogy milyen jellegű lesz: rusztikus és színes, akárcsak a provence- i házak nyílászárói és spalettái.
A spaletták csak a vakolás után fognak felkerülni, ezt az egyet a fotó kedvéért tették fel a fiúk.
A spaletták csak a vakolás után fognak felkerülni, ezt az egyet a fotó kedvéért tették fel a fiúk.

IMG_0461

IMG_0464-

Na nem, ez nem a mi házunk, hanem egy fotó a Pinterestről, amit a kőművesünk, Jani bá' kezébe nyomtan, hogy ilyenre fugázza ki nekem a falakat. Jani bá' több mintafugázást is csinált és a fehér cement + homok vált be.
Na nem, ez nem a mi házunk, hanem egy fotó a Pinterestről, amit a kőművesünk, Jani bá’ kezébe nyomtan, hogy ilyenre fugázza ki nekem a falakat. Jani bá’ több mintafugázást is csinált és a fehér cement + homok vált be.
Na, ez a mi egyik kőfalunk, amit a fenti képhez hasonlóra kértem. Rossza fényviszony, de elhihetitek, hogy élőben pontosan olyan lett! :) Le a kalappal Jani bá'! :)
Na, ez a mi egyik kőfalunk, amit a fenti képhez hasonlóra kértem. Rossza fényviszony, de elhihetitek, hogy élőben pontosan olyan lett! 🙂 Le a kalappal Jani bá’! 🙂
A vakolásnál kikötöttem: nem akarok sem derékszöget, sem simítóvasat látni! Rusztikus, egyenetlen, girbe- gurba vakolatot akarok, mint a régi parasztházakban. Sikerült! Éljen Jani bá' és a kőművesek! Pontosan olyan lett a vakolat, mint megálmodtam. Erre már csak meszelés jön.
A vakolásnál kikötöttem: nem akarok sem derékszöget, sem simítóvasat látni! Rusztikus, egyenetlen, girbe- gurba vakolatot akarok, mint a régi parasztházakban. Sikerült! Éljen Jani bá’ és a kőművesek! Pontosan olyan lett a vakolat, mint megálmodtam. Erre már csak meszelés jön.
Vakolt falak még.
Vakolt falak még.

 

A kerítés is készülőben. Magas kőkerítés lesz, mely a zajt és a port is megszűri valamennyire.
A kerítés is készülőben. Magas kőkerítés lesz, mely a zajt és a port is megszűri valamennyire.

 

  1. Gratulálok, következetesen viszed végig. Nálunk a festő lett rosszul az egyenetlen faltól, hogy festhet ilyenre? Mi is tartjuk a régi tulajjal a kapcsolatot, s ez olyan jó. Izgalommal várom a végeredményt.

  2. Gyakran megyünk át Kapolcson a férjemmel. Mindig érdeklődve figyeltük az építkezést. Eddig kívülről
    nagyon szép lett. Kíváncsiak leszünk a további fejleményekre. Figyelni fogjuk a blogot vajon milyen lesz belűről.

Vélemény, hozzászólás?

Töltsd le most!