Barion Pixel

Tegnap elültettünk mintegy 1000 tő levendulát a hazai Provence kertéjbe, Kapolcson. Helyiek, vidékiek, barátok, rokonok, mindenki segédkezett, így elég hamar végeztünk. A 14 méter széles, 60 méter hosszú kerteben 9 sort jelöltem ki a bokroknak. A sorok közötti távolság 1,5 méter. A soron belül a levenula tövek ültetési távolsága 50cm. Így fog egybefüggő, sövényszerű sorokat alkotni 4-5 év múlva. Nagyjából ilyen lesz, ha minden jól megy:

1,5 méteres sortávolsággal és a sorokon belül 50cm- es tőtávolsággal ilyen lesz majd a levendula bokrok látványa.
1,5 méteres sortávolsággal és a sorokon belül 50cm- es tőtávolsággal ilyen lesz majd a levendula bokrok látványa.

Jelenleg így fest a frissen telepített levendula mezőnk:

Középen egy 2 méter széles kavicsos utat készítünk, amin végigsétálhatunk a levendulamezőn.
Középen egy 2 méter széles kavicsos utat készítünk, amin végigsétálhatunk a levendulamezőn.

Szabad gyökeres levendula ültetése

A szabad gyökeres levendulapalántákat Bartus Sándor tihanyi levendula őstermelőtől szereztük be. Az eredeti francia levendulát választottuk, mert mély lila színével igazán látványos. A levendula palántákat csütörtökön szedte fel az őstermelő, mi pénteken mentünk értük és szombaton ültettük is. Azért fontos a gyorsaság, mert a szabad gyökeres levendulát nem lehet sokáig tárolni. Felszedés után azonnal ültetni kell, vagy legfeljebb néhány napig vízzel teli vödrökben áztatva eltartható. Ha eztán sem sikerülne elültetni pl. az időjárás miatt, akkor el kell vermelni jó mélyen és így még heteket ki lehet húzni vele. A szabad gyökeres levendula ültetése ősszel és tavasszal lehetséges, mint minden szabad gyökeres növény esetében. Ősszel egy kicsit több idő van erre, viszont tavasszal nagyon meg kell választani az időpontot, amikor már elmúlt a tél, de még nincs itt a tavasz, tehát a növények még nem indultak be. Mi a március 28- i szombatot jelöltük ki és fohászkodtunk a jó időért. Bár szélviharos volt az időjárás és borult is, de eső nem esett, szóval össze tettem a két kezemet: hála Istennek! 🙂

A levendulapalántákat vissza kell metszeni ültetés előtt.
A levendulapalántákat vissza kell metszeni ültetés előtt.

 

A szabad gyökeres levendulapalántákat ültetés előtt vissza kell metszeni. A lombját kb. a felére, a gyökerét pedig picit megcsipkedni. Ez utóbbi azért fontos, mert a friss vágásokon a gyökeresedés gyorsabban beindul.

 

 

 

 

Az ültetést egy ültetőpár, azaz két fő végezte soronként. Egyik ásott egy ásónyomnyi gödröt, a másik beöntözte, beletette a levendula tövet, majd betemette, megnyomkodta, meg is taposta és jól beiszapolta. Így haladt végig egy ültetőpár egy soron.

A levendula megeredésének kulcskérdése a jó mélyre ültetés és a beiszapolás. Olyan mélyre kell ültetni a levendulapalántát, hogy a lomb fele is a föld alatt legyen. Majd jó pár liter vízzel alaposan be kell öntözni, beiszapolni, akár egy gyümölcsfát ültetéskor.  Az őstermelő szerint ez a két kulcsfontosságú dolog betartása vezet a szabad gyökeres levendulapalánta biztos megeredéséhez.

Így várakoznak a levendulapalánták az ültetésre.
Így várakoznak a levendulapalánták az ültetésre.

Levendula ültetés a hazai Provence- ban képekben

IMG_0341-med-logo
Egy boldog ültetőmunkás 🙂
DSC_0002-med-logo
A bölcsis néniknek minden egyes levendulához közvetlen közük van, hiszen ők metszették meg a több, mint 1000 tő levendulapalántát egyesével.
DSC_0005-med-logo
Sürgés- forgás

DSC_0007-med-logo DSC_0012-med-logo DSC_0015-med-logo DSC_0019-med-logo

  1. Mit csinaltok ennyi levendulaval?Ertekesititek vagy feldolgozzatok?Nekem is van egy 70 aras ures kertem es olyasmit szeretnek bele ultetni ami t nem termelnek a kornyeken Erdelyben nemigazan tudok ostermelorol

    1. Kedves Eszter! Őszintén szólva egyelőre még minket is meglep így a második évben az a virág mennyiség, amennyi lejön a bokrokról… Rengeteg. Lepároltatnánk, de ahhoz egyszerre kellene leszedni mindet és az egyelőre nem megy nekünk emberhiány miatt. Így kiszárítjuk és lemorzsoljuk. Saját készítésű élelmiszerekbe használjuk leginkább. Üdv, Barbi

Vélemény, hozzászólás?

Töltsd le most!