Barion Pixel

Lassan elkészülünk a durvább belső munkálatokkal és végre valahára jöhet, amit annyira várok, a nagy betűs LAKBERENDEZÉS. Millió ötletem van. De komolyan. A hazai Provence Pinterest oldalán meg is nézheted akár helyiségekre lebontva, hogy mi inspirál, milyen koncepció mentén tervezem berendezni a vendégházat. Mert rendben, hogy francia vidéki stílus, de megannyi lehetőség van még erre a kis szegmensre szűkítve is. Annak viszont, hogy 150 m2- be sűrítsünk bele mindent, amit 128 Veranda magazinban láttunk, semmi értelme nincsen.

A fotó forrása: Pinterest
A fotó forrása: Pinterest

Kell egy koncepció, ami akkor lesz jó, ha el tudunk engedni ötleteket. – Talán ez az egyik legfontosabb elv, ami a tereink berendezése közben a szemem előtt lebeg és amit az Otthonkommandó lakberendezőjétől, Dittától tanultam.

Izgalmas dolog a leendő vendégház helységeinek funkció- és berendezés tervezése, de ugyanakkor elég melós is tud lenni, ha jól akarom csinálni. Amikor lakberendezésről beszélünk, ne feltétlen csak arra gondoljunk, hogy a falak színét kell kitalálni, vagy a bútorokat összeválogatni egy katalógusból. Ezek csak az utolsó lépések, melyeket olyan kérdések előznek meg, amikre meglehet, hogy nem is gondolunk:  Merre nyílnak az ajtók? Mik lesznek a fő közlekedési útvonalak? Honnan jön a természetes fény? … és még számtalan kérdés merül fel. És még örülhetünk, ha időben felmerülnek ezek a fogós- ravasz kérdések. Mert ha nem gondolunk idejében minden apró nüanszra, akkor ennek hiányossága sajnos a későbbiekben fog fejfájást okozni.

A fotó forrása: Pinterest
A fotó forrása: Pinterest

Amikor kivitelezőket kerestem a hazai Provence vendégház szakmunkáira és leültem beszélgetni a szakikkal, kapásból olyan kérdéseket szegeztek nekem, amikről fogalmam sem volt... Hol lesznek a radiátorok, a konnektorok, a villanykapcsolók? Alsó, vagy hátsó kifolyású lesz a WC? … és még sorolhatnám. És akkor még egy darabot se lakberendeztünk, csak ahhoz készítjük elő a terepet. Na, ekkor láttam úgy, hogy valamilyen szakértő segítségre lesz szükségem, mert nem akarok mellényúlni már az alapokban. Szerencsére találtam egy online, otthonról végezhető lakberendezési alap tanfolyamot az Otthonkommandónál. Az oktató, Ditta annyira közérthetően és praktikusan beszél a lakberendezésről, hogy komolyan mondom, minden lakást építő/ felújító számára kötelezővé tenném ezt a tananyagot.

Amikor az ember fáradtságos munkát, pénzt, időt öl egy ház/lakás megépítésébe/felújításába, ugye hogy nem akar melléfogni és akkor vakargatni a fejét, amikor már késő lesz? Kihasználhatatlan falfelület egy rosszul elhelyezett radiátor miatt… Kényelmetlen ajtónyílások… Nulla tárolási lehetőség… Ki akar bosszankodni ezek miatt?

És ha azt gondoljuk, hogy a funkciók, bútorok, tárolók megtervezése könnyebb munka lesz, akkor tévedünk 🙂 Igaz, hogy kreatívabb meló, de nagyon jól át kell gondolni. Én történetesen vendégházat építek, tehát amikor ezekre gondolok, akkor mindig a vendégek igényeit kell, hogy figyelembe vegyem. Ilyenkor mindig beleélem magam, hogy én, mint – meglehetősen magas igényekkel rendelkező- vendég, mit tartanék jónak, minek örülnék, mi az, amitől meglepődnék, ami kellemes benyomást keltene. Nyilván ha a saját otthonomat építeném, akkor teljesen más szempontokat vennék figyelembe: a családom igényeit, a mindennapi praktikumot, a tárolást, az élhetőséget. Ha néhány évvel ezelőtt, mikor a jelenlegi otthonunkat berendeztük, ismertem volna Ditta alapozó lakberendezési tanfolyamát, akkor ma nem hevernének szanaszét a gyerekjátékok, meg nem állnának az irodában hegyekben a papírok a hiányos tárolási lehetőségek miatt 🙁 Ez is egy olyan sarkalatos pont, amire ha a falazáskor nem hívják fel a figyelmét az embernek, akkor csak későn gondol rá, amikor már nem tud hatékony tárolót kialakítani (pl. csak monstrum, helyfoglaló szekrényt tud venni egy praktikus és helytakarékos beépített gardrób helyett).

Tehát itt tartunk most a vendégházban, alapozzuk a hamarosan elkövetkezendő, izgalmas, “színes- szagos” lakberendezést. Azért osztom meg az eddigi tapasztalataim itt a blogon, hogy Ti is meríthessetek belőle, ha netán az otthonotok felújítása/építése aktuális. Ajánlom figyelmetekbe a Kreatív lakberendezés- Alapozó hobbi tanfolyamot, ami megújítás miatt most készletkisöprés keretében extra kedvezményes áron rendelhető az Otthonkommandónál, az alábbi képre kattintva:

keszletkisopres

 

Vélemény, hozzászólás?

Töltsd le most!