Barion Pixel

2015. nyár derekán komoly dilemmába estem a vendégház belső tereit illetően, hiszen már javában a belső munkák folytak, vészesen közeledett a nyitás időpontja. Először a falakat mindenütt fehérre festettem ki, méghozzá biomésszel (Jupol), hogy a régi falak szellőzni tudjanak. De egy helyen, a Chateau szobánkban – melyet a Loire-völgyi kastélyok mintájára szerettem volna kialakítani – nem stimmelt a mindenhol máshol remekül helytálló fehér fal…

Az áhított kopott fal

Konkrét képek lebegtek ugyanis előttem az ódon provence- i kúriák kopott falairól. És nem csak a lelki szemeim előtt, hanem a Pinteresten nap mint nap vágyakozva nézegettem ezeket a fotókat (a falakat figyeljétek):

1e4e7536cadf096a1ca5583cdca5e873

773ac4051dd451cfc3a0622221a3a938

b0615587fe2e48df8164d31218f75c0d

bcd1f68453074d37721204b081b23913

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na most ezekhez képest a mi falunk szép egynemű fehér volt, ilyen:

IMG_0576

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inkább volt magyar parasztházas ettől a fehér faltól, mintsem provence- i beütésű, tehát így nem maradhatott.

A kopott fal titka a Lime Paint azaz mészfesték

Elkezdtem kutatni a neten, miként festhetnék én is kopott falat. A Fab Fabútor Lime Paint festékére bukkantam. Ezt a fajta mészfestéket forgalmazzák ők idehaza Lime Paint néven és amilyen fotókat láttam ezen a weboldalon, attól elállt a szavam… Pontosan ilyet akarok! Megtaláltam! A Fab Fabútor ügyfélszolgálaton nagyon kedvesek voltak, segítettek kiszámolni a szükséges mennyiséget, sőt még mintát is rendelhettem a festékből. Az ón kanna és a meleg szürke színeket rendeltem meg kipróbálásra.

warm_grey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ón kanna nagyon sötétnek bizonyult. A meleg szürke lett a befutó.

Festéket csak kipróbálás után! No színkártya!

És itt szeretném ajánlani mindenkinek, hogy ha hosszú távra terveztek, akkor ne döntsetek színkártya, vagy netes színkártya alapján, hanem mindig rendeljetek igazi mintát a festékből és próbáljátok ki egy darab falon otthon, mert úgy az igazi! Ég és föld a színkártya és az, amit abban a szobában valóban mutat a festék. Nálunk például a sötétbarna gerendák miatt nem is szürke, hanem lilás beütése van a festéknek a falon, nagyon egyedi, engem teljesen megfogott, beleszerettem. De a színkártya alapján ezt egyáltalán nem gondoltam volna…

Hogyan fess kopott falat mészfestékkel?

Hozzávalók:

• Lime Paint, azaz mészfesték a Fab Fabútortól

• Nagy méretű lapos ecset, jó minőségű, jó sűrű

• Kézi permetező (én csak fufókának hívom)

A festés módjáról a Fab Fabútor ügyfélszolgálata nagyon részletesen kioktatott, aminek köszönhetően remekül sikerült a festés. 🙂 Van egyfajta különleges módja a mészfestékkel való festésnek és ezt én egy rögtönzött videóban be is mutatom most Nektek:

 

A végeredmény

Ilyen lett a kopott fal a Hazai Provence Vendégház Chateau szobájában:

DSC_6974

DSC_6969
DSC_7022

Vélemény, hozzászólás?

Töltsd le most!