Barion Pixel

“Miért kell megújítani, hiszen csak pár éve készült el a Hazai Provence?” – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kapok nap, mint nap, mióta közhírré tettük, hogy a mi kicsinyke panziónk hatalmas fejlődés és átalakulás elé néz.

“Az már nem lesz ugyanez a Hazai Provence.” – ezt is szokták mondogatni. Az én válaszom erre: Hála Istennek! És hogy miért?

Mi a baj a Hazai Provence- szal? Miért kell megújítani?

Figyelem! Leplezetlenül őszinte sorok következnek!

A külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a Hazai Provence-ban csak örömteli dolgok történnek, melyekről én ujjongva, boldogan számolok be a Facebook oldalunkon. Itt fenékig tejfel az élet, mind a vendégek, mind pedig az üzemeltetők maradéktalanul elégedettek mindennel. Nos, ez közel sem így van 🙁 Egyesek szerint az én megrögzött maximalizmusom az, ami nem hagy nyugodni… De nem tehetek róla, én egyszerűen nem akarok kevesebbet adni annál, amit tudom, hogy nyújtanunk kellene.

szellbalint_hazaiprovence-1 másolat

Ezért már régen, valamikor 2017-ben eldöntöttem, hogy vagy megújítom az akkor 2 éve, erőn felül felújított Hazai Provence-t, vagy bezárom, mert én így tovább nem fogom csinálni, az biztos!

A fekete leves

Egy igazi rémálom, amiről most mesélni fogok... erről még nem beszéltem senkinek… De most, hogy a Hazai Provence ideiglenesen bezárta kapuit és tudom, hogy napokon belül megkezdődik minden probléma orvoslása, nem tarthatom többé magamban. Hiszen annyira bánt…

Mint sokan tudjátok, a Hazai Provence egy 180 éves parasztház romjaiból épült újjá, francia vidéki stílusban, s 2015 nyarán nyitotta meg kapuit a vendégek előtt, 4 szobával és 1 apartmannal. Amikor én terveztettem az épületet és terveztem a panziót, őszintén szólva lövésem sem volt arról, hogy mit várnak el a vendégek egy szálláshelytől, mert akkoriban én magam sem utazgattam, és nem volt semmi tapasztalatom úgy általában a szálláshelyekről vendégként sem, nem hogy üzemeltetőként… Így minden igyekezetem ellenére jó nagy szívás lett a vége… Hiába tettem bele szívemet, lelkemet, az eredmény alapjaiban marad alul a vártnál…

Már az első vendégek jelezték, hogy a ház nagyon “áthallatszik”. Nem is értettem, hogy mire gondolnak… Hiszen 60 cm vastag kőfalak alkotják az épületet kívül- belül, mint afféle régi parasztházban. Igen ám, csak hogy egyrészt a kőfal hangszigetelése a béka segge alatt van, másrészt pedig a gyönyörűséges, autentikus fagerendás mennyezet úgy vezeti a hangot, mint ha a 60 cm-es kőfalak ott se lennének köztünk, meg a másik szoba között 🙁 Bizony, mindenki csodájára járt a nagy gonddal megtervezett, minden szobában más és más felületkezeléssel ellátott, hamisítatlan fagerendás mennyezetnek, mely máig a rusztikus francia vidéki kúriákat idézi… DE szálláshelyre ez a fajta mennyezet abszolút alkalmatlan.

Képzeld el, hogy elkészül az erőn felül felújított, nagy gonddal megtervezett panziónk és rá néhány héttel szembesülök azzal, hogy totálisan alkalmatlan panziónak, mert építészeti alapjaiban alkalmatlan megoldásokkal épült.

A kőfal, mint falazat anyaga, a fagerendás, váltott deszkás mennyezet, mint födém, úgy vezették a hangot, hogy mikor ezzel szembesültem, teljesen összetörtem 🙁 Az nem lehet, hogy én mindenemet beletettem ebbe a házba (szó szerint, tehát pénzt és időt, energiát, mindent…) és ennyire gáz lett. De! Lehet! Sajnos így volt!

Mikor aztán felocsúdtam az önsajnálatból, elkezdtem azon agyalni, hogy mivel lehetne orvosolni ezeket a problémákat? Ajtókat cseréltettünk le hangszigetelt kivitelűre… Igyekeztünk úgy játszani a foglalásokkal lehetőség szerint, hogy ne legyenek egyszerre abban a két szobában, melyek a leginkább áthallatszottak… Az utcafronti szobánkhoz kiírtuk a weboldalra, hogy rossz alvóknak nem ajánljuk… Tehát tényleg igyekeztünk mindent megtenni az üzemeltetés során, hogy a vendégeink minél kevésbé érzékeljék a problémákat. Ennek ellenére nyilván voltak, akik nagyon rossz alvók, akiket zavart, hogy a fölöttük lévő szobában mászkáltak a fafödémen, stb… Szerencsére nem ez volt a jellemző, de volt néhány problémás esetünk, na… És megjegyezem, hogy teljesen jogos volt a panaszuk! Minden egyes ilyen panasz után legszívesebben bezártam volna a panziót…

Végső elkeseredésemben azon is gondolkoztam, hogy eladom…

Benne volt életem munkája, a szívem- lelkem, a könyv, amit írtam a történetéről… és mégis megváltam volna tőle, mert képtelen voltam elviselni, hogy nem tudom azt nyújtani a vendégeimnek, amit szeretnék. Ekkor jött egy olyan lehetőség, amire korábban gondolni se mertem volna, hogy én is élhetek majd vele… Kiírták 2017-ben a Kisfaludy pályázatot, szálláshelyek megújítására. Tudni kell, hogy én bármire akartam volna addig pályázni, még soha, semminek nem feleltem meg. Talán az Ég akarta így, mert itt minden teljesen flottul ment. Rendben voltak az elvárások, a megújítási terveink és a helyszíni szemlén is megfelelőnek bizonyult a panziónk. A Turisztikai Ügynökség így támogatásra érdemesnek tartotta a pályázatunkat, s a maximális vissza nem térítendő támogatásban részesültünk. Mondom ezt múlt időben, holott még el sem kezdődött az egész… 🙂

Éppen csak megkaptuk a támogatási előleget, máris kiderült, hogy a teljes támogatás csak kb. a projekt felére lesz elegendő… és azt is csak majd a projekt végén kapjuk meg…

Ugyanis 2017 óta, mikor a pályázatot benyújtottuk, kb. 33%-kal nőttek az építőanyag árak és építőipari kivitelezési díjak 🙁 Már akkor is tudtuk, hogy a saját zsebünkbe is bele kell nyúlni majd, de hogy ennyire mélyen, azt nem gondoltuk… Amit akkor 70%-os támogatottságnak ítéltek meg, az mára kb. talán a felére ha elég lesz…

De sebaj! Lényeg, hogy elindulhat a fejlesztés!

Nyilván a meglévő épületet nem fogjuk “lebombázni” a fent említett hiányosságok ellenére sem, de a problémás szobák megszűnnek majd vendégszobaként funkcionálni és helyette közösségi tér, recepció és tárolási szerepet kapnak. Azok a szobák, melyeket a problémák nem érintették, továbbra is vendégszobaként fognak üzemelni a meglévő épületben.

A fejlesztés esszenciája pedig az új, kúria-jellegű épületben elhelyezkedő hat új szoba és saját éttermünk lesz!

posztkep

Már a tervezés során nagy gondot fordítottunk a fent említett problémák orvoslására: az épület a piacon lévő legjobb hangszigetelő téglából fog épülni és a nyílászárókat is hangszigetelő üvegezéssel látjuk el. Ezek kb. 30%-os felárat jelentenek a normál téglához és üveghez képest, de nem érdekel. Az elmúlt évek negatív tapasztalatai alapján “csúcsparám” lett a hangszigetelés és semmiképpen sem engedek ebből! Bár az új épület már messze az utca zajától, a levendulás ölelésében fog elhelyezkedni, a szántóföldek és az erdő szomszédságában, ahol legfeljebb a szarvasbőgés zavarhatná a vendégek nyugalmát… (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy volt már vendég, aki panaszkodott a szarvasbőgés miatt is…)

Láttátok az Ace Ventura- állati nyomozó című filmet? 🙂

Kedvenc részem a dupla falú hangszigetelő üveg 🙂 Nah, pontosan ilyet terveztünk a Hazai Provence minden egyes új apartmanjára 🙂

Hol lehet a közelben vacsorázni?

A vendégeink 99%-a feltette nekünk ezt a kérdést… Nos, hol is? Hát… őőő… sehol. A közelben sehol. Ugyanis sem a faluban, sem a szomszéd faluban, sem pedig az utána lévő faluban nincsen egy épkézláb étterem sem 🙁 Legközelebb Tapolca vagy kis jó indulattal Nagyvázsony… Ezek nem sok, csak kb. 10 perces autóútra vannak a Hazai Provence- tól, de ha autóval megy a vendég, már nem fogyaszthat el egy pohár bort sem a vacsorához. Nekem sem tetszene, megmondom őszintén… Ezért döntöttünk úgy, hogy az új épület pince szintjén létrehozzuk a 84 Bisztrót, mely a Hazai Provence saját étterme lesz. Így 2020 tavaszától nem csak reggelit, de félpanziót, s akár ebédet is kínálhatunk vendégeinknek.

El sem kell hagyni a panzió területét

Vadi új wellness részlegünk jacuzzi és szauna szolgáltatásait már 2018-ban igénybe vehették vendégeink, s ha éttermünk is megnyitja kapuit 2020-ban, már el sem kell hagyni a Hazai Provence területét egy könnyed, lazulós hétvégi programhoz 🙂 S ezen felül más turisztikai attrakciókkal is készülünk, melyeket egyelőre még hétpecsétes titok fed, de hamarosan “csepegtetjük” az infókat 🙂

DSC_3249

Az elmúlt két évben 12 ország 37 szálláshelyén szálltam meg…

A luxus szállodáktól elkezdve a kis apartmanokig, sok- sok szálláshelyen megfordultam, hogy tapasztalatot szerezzek, ha már a “szálloda- iparban” tevékenykedek… Tapasztalatszerzés céljából megszálltam egy roppant drága éjszakára a Világ legjobb szállodájában, mely címet a Tripadvisor elfogulatlan utazói “adományoztak” a budapesti Aria Hotel-nek 2017 év végén. Mikor utaztam itthon, vagy külföldön, mindig kifejezetten szállásadóként szemléltem az adott szálláshelyeket. Mit tanulhatok itt? Mit vihetek haza innen? (Persze átvitt értelemben 🙂 ) Ezeket a kérdéseket tettem fel magamnak és tematikusan gyűjteni kezdtem az ötleteket. Rengeteg saját ötletem is támadt, melyeket a megújuló Hazai Provence-ban vendégeink örömére kamatoztatni fogok.

A cél: az élmény

2020 tavaszára tervezzük az új Hazai Provence és saját éttermünk, a 84 Bisztró megnyitását. Egyetlen cél lebeg a szemünk előtt: minden várakozást felülmúlni a Hazai Provence- élménnyel! 

Köszönöm, hogy követtek, hogy szurkoltok! Az építkezés minden mozzanatáról beszámolok majd itt a blogon, és folyamatosan prezentálom az elképzeléseket, a terveket, az akadályokat és a megoldásokat…

Jelenleg felszedtünk a levendula ültetvényünk egy részéről kb. 60 bokor levendulát, helyet adva ezzel az új épület kitűzésének. Napokon belül várjuk, hogy megkezdődjön a földmunka, majd pedig az építkezés.

537C5852-95B2-43E9-92F0-0854FAB78BE3

Kívánjatok sok sikert! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Töltsd le most!